Woontrends zijn weer helemaal “in”

Daar zijn ze weer: de woontrends. Voor 2017. In diverse woonbladen wordt ons verteld dat de kleuren, meubels en woonaccessoires die wij vorig jaar – onder het geschal van de loftrompet van deze zelfde stylisten – het huis in hebben gelaten nu écht niet meer kunnen. Zo 2016. Nee, dit jaar moet het helemaal anders. Bij mij thuis worden ze al weer zenuwachtig met de gedachte dat wij straks nog steeds op een witte bank tegen een mauve muur moeten zitten *). Wat moeten de buren hier wel niet van denken… Wie zijn die mensen toch die ons ieder jaar weer hun smaak opdringen. Ik heb hier eens een kort onderzoekje naar gedaan. Ik wilde eens weten of de woontrends universeel zijn en of die gedragen worden door alle stylisten tezamen.

Voor zover ik heb kunnen constateren geeft ieder zichzelf respecterend woonstijlmagazine er een eigen draai aan. Tsja, zo kan ik het ook.

“Poederroze en lavendelblauw waren dé kleuren van 2016 maar gaan langzamerhand plaatsmaken voor warmere kleuren.” Ik ken echt helemaal niemand die zijn huis poederroze en lavendelblauw heeft ingericht. Maar dat zegt misschien meer over mij en mijn kennissenkring. Niet hip genoeg blijkbaar. Maar wat blijkt: “Ook aan de kopertrend komt nu echt een einde”. Dat lijkt me met het oog op de grote hoeveelheid koperdieven die in ons land rondlopen een verstandig besluit. Daarentegen mag dat koper dan “weer vervangen worden door goud”. Dat schiet dus weer niet echt op.

Volgens een grote Zweedse woonwinkel móeten we dit jaar rotan in huis halen. Noordwolde zal weer opbloeien… Weer ergens anders schijnt het hip te zijn om een bankstel te hebben in aquamarijn of blauwe (lavendelblauw?) tinten. Er wordt mij onder meer gemeld (en ik lieg niet): “het is interessant om deze trends ruim op tijd te weten te komen, zodat je hier rekening mee kunt houden. Zoek jij een nieuw bankstel voor nu of voor over een paar maanden? (alsof ik ieder half jaar mijn bank vervang). Zo weet je zeker dat jouw nieuwe bank ook in het nieuwe jaar nog helemaal ‘in’ is.” “Het type banken dat nu in de mode is heeft zachte kussens en een gezellig uiterlijk.” Dat mag ik wel hopen ja. Tot slot nog een tip van weer een andere woonwebsite: “Ga het bos in. Van een omgevallen boom kun je ideale woonaccessoires maken, bijvoorbeeld een dienblad.”

U zult wel begrijpen waar ik heen wil. Wilt u in 2017 kans maken om uw woning te verkopen dan moet u aan de slag. Mijn advies is echter: blijf bij uzelf, laat de boel de boel en u bent in 2018 weer helemaal “in”.

 

*)dit verzin ik ter plekke. Wij hebben thuis geen wit bankstel met mauve muur.